Voor welke leerlingen is de BliksemBende geschikt?
De BliksemBende is geschikt voor (mogelijke) zwakke lezers uit groep 3 en 4, wat bijvoorbeeld blijkt uit een V-score op de Herfstsignalering van de gebruikte leesmethode, DMT en/of AVI. Door middel van een korte instaptoets wordt voor iedere leerling het instapniveau in De BliksemBende bepaald.
Hoe worden teams gevormd?
Als een leerling start met De BliksemBende wordt een korte instaptoets afgenomen. Dit resulteert in een geadviseerd instapniveau. Vervolgens kan de leerkracht of intern begeleider twee leerlingen met (ongeveer) hetzelfde instapniveau aan elkaar koppelen.
Hoe intensief is de interventie?
Tijdens het effectonderzoek was het belangrijk dat alle leerlingen (ongeveer) even lang met de BliksemBende werkten. Leerlingen werkten in principe 12 weken lang 5 keer per week 25 minuten met het programma. Als de BliksemBende wordt ingezet zonder een bijbehorend effectonderzoek, kan meer maatwerk worden toegepast, afhankelijk van de behoefte van de leerlingen en de mogelijkheden van de school. Wij adviseren echter minimaal 3 keer per week 20 minuten te oefenen, in lijn met het Protocol Leesproblemen en Dyslexie.
Hoeveel leerlingen kunnen tegelijkertijd met De BliksemBende werken?
Wij raden aan om 4 tot 6 leerlingen (2 tot 3 teams) tegelijkertijd te laten werken. De keuze voor 4 of 6 leerlingen hangt af van de zelfstandigheid van de leerlingen en de ervaring van de tutor.
Wat als één leerling van een team afwezig is?
Dan kan de andere leerling, via de knop ‘Spelen zonder maatje’, alsnog oefenen. Als het maatje langere tijd afwezig is, wordt aangeraden een nieuw maatje te zoeken of over te gaan op één-op-één tutoring.
Wat als er een oneven aantal leerlingen geselecteerd wordt voor De BliksemBende?
Eén-op-één tutoring is met De BliksemBende ook mogelijk. De tutor vervult dan de rol van coach. Deze optie wordt ook aangeraden voor leerlingen die nog erg veel moeite hebben met het samenwerken met een maatje.
Wat is de rol van de tutor?
De tutor moedigt leerlingen aan, helpt leerlingen als ze vastlopen, ondersteunt bij het samenwerken en neemt korte toetsen af.
Wie is de tutor?
De tutor is een volwassene. Op de meeste scholen vervullen onderwijsassistenten de rol van tutor. Als deze niet beschikbaar zijn op uw school, kan er ook met getrainde vrijwilligers worden gewerkt.
Hoe kan onze school starten met dit programma?
Op dit moment kunnen er nog geen nieuwe scholen starten. In schooljaar 2023-2024 hebben 23 scholen meegedaan aan effectonderzoek naar De BliksemBende. In schooljaar 2024-2025 vindt nog een follow-up meting plaats en worden de verzamelde gegevens geanalyseerd. Naar verwachting komt De BliksemBende in schooljaar 2025-2026 op de markt.
Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Mail dan naar m.hingstman@rug.nl of bel 06 31984918 (Mariëtte Hingstman).
Is De BliksemBende methode-onafhankelijk?
Ja, De BliksemBende kan gebruikt worden naast reguliere leesmethodes.
Welke apparatuur (devices) hebben we nodig?
Een Chromebook, laptop of computer wordt aangeraden. Omdat in De BliksemBende veel gebruik wordt gemaakt van gesproken instructies, animaties en video’s, is goed geluid belangrijk. Er is één device per team nodig. We raden het gebruik van iPads/tablets af vanwege het kleine scherm en het ontbreken van een toetsenbord. U kunt de configuratie-instellingen van uw devices via deze link controleren.
Moet er een programma worden geïnstalleerd op onze devices?
Nee, De BliksemBende is volledig web-based en dus toegankelijk vanuit een internetbrowser.
Hoe wordt de voortgang van leerlingen bijgehouden?
Als een team alle spellen rondom één verhaal heeft doorlopen, neemt de tutor bij beide leerlingen een Tutortoets af. Als de leerlingen laten zien het niveau van dat verhaal voldoende te beheersen, gaan ze door naar een volgend verhaal. In het beheerportaal van De BliksemBende kunt u als tutor, leerkracht of intern begeleider gedetailleerd de voortgang van uw leerlingen monitoren.
Wilt u meer weten over De BliksemBende?
Mail dan naar m.hingstman@rug.nl of bel 06 31984918 (Mariëtte Hingstman).