Nieuwtjes over Success for All leest u hier!

Tijd voor taart!

Noah, een leerling uit groep 5 van de Bisschop Bekkers, heeft de opdracht in het leeslogboekje (“Taart bakken”) wel heel letterlijk opgevat. Dat vonden de juf en zijn klasgenoten natuurlijk helemaal niet erg!

IMG_6521
Jetzt geht’s los! (nou ja .. zo ongeveer 😉 )

Op 26 maart waren wij, Roel en Mechteld, aanwezig bij de presentatie van het haalbaarheidsonderzoek naar Success for All Duitsland, uitgevoerd door de onderzoekers van de Universiteit van Hamburg en gefinancierd door de Joachim Herz Stiftung. Het onderzoeksteam, bestaande uit prof. dr. Ingrid Gogolin, dr. Tobias Schroedler en Anouk van Tichelhoven, MSc., presenteerde een weloverwogen verhaal: met argumenten voor de implementatie van SfA maar ook bedenkingen en onzekerheden rondom SfA in Duitsland. Gedurende deze dag waren er verder presentaties van Susan Burton (een van de SfA schoolbegeleiders van SfA UK) en Surette van Staden (een onderzoekster uit Pretoria, Zuid-Afrika die ook is gestart met SfA op kleine schaal). Er was tijdens de workshopdag veel interesse in de ervaringen in Nederland, waar er o.a. vanwege de – nuchtere – cultuur behoorlijke overeenkomsten zijn. Wij ervoeren het dan ook als erg plezierig om zo van meerwaarde te kunnen zijn bij onze oosterburen, en duimen voor een verder vervolg voor SfA Duitsland. Sowieso was het een warm weerzien met Susan, Surette en Anouk, die in juli 2017 bij ons op bezoek zijn geweest en bij ons in de klassen hebben gekeken. Wir hoffen: bis Bald!

IMG-20180327-WA0000
Presentatie voor gemeenteraadsleden

Op woensdag 21 februari 2018 is de voortgang en toekomst van Success for All op De Ploeg door Mechteld gepresenteerd en voorgelegd aan gemeenteraadsleden van de commissie onderwijs en welzijn. Ook wethouder Ton Schroor was daarbij aanwezig. Het was een gemoedelijke bijeenkomst met een positieve sfeer, mede dankzij de intieme locatie (de mediatheek van De Ploeg), de sterke bijdragen van Dorien en Annemiek, de aanwezigheid van Wally, Bram en Paula en uiteraard het prachtige filmpje dat we met dank aan De Ploeg en De Bisschop Bekkersschool hebben kunnen maken. We houden jullie op de hoogte van de uitkomsten van deze ochtend.

Ton Schroor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ontzettend leuk initiatief van Ouders- & Familieteam De Ploeg

Op De Ploeg kwam het volgende signaal via het Ouders- & Familieteam binnen: sommige kinderen waren hartstikke trots op de door hen gemaakte thuisopdracht, maar hadden het gevoel dat daar eigenlijk te weinig podium voor was. Dat vond het O&Fteam erg jammer, dus begin 2018 hebben de ouders en leerkrachten samen de Hier ben ik trots op-muur opgericht: voor elke SfA-klas hangt een groot prikbord met alle werkjes waar de kinderen trots op zijn. En zo wordt de gang een heuse galerij met prachtige tekeningen, verhalen en andere uitgewerkte opdrachten. En het stimuleert de andere kinderen ook nog eens extra om thuis ook zoiets moois te gaan maken!

IMG-20171130-WA0001

 

 

 

 

 

 

Ook de Ik lees met jou! kaarten zijn een succes: thuis werden fanatiek pannenkoeken gebakken en dat zorgde ook nog eens voor een heerlijke pannenkoekenlunch in de broodtrommel!

Presentatie SfA op netwerkborrel ODIOM

Op donderdag 15 februari 2018 organiseerde ODIOM (de studievereniging van Pedagogische wetenschappen, Onderwijskunde en de Academische opleiding tot leraar basisonderwijs) een netwerkborrel voor masterstudenten, net afgestudeerden en langer afgestudeerden van de studies Pedagogische Wetenschappen, Onderwijskunde, de Academische Opleiding Leraar Basisonderwijs en het Schakelprogramma. ODIOM deed dit in samenwerking met Alumnivereniging Orthopedagogiek, Alumnivereniging Onderwijskunde (AVOG), Beroepsvereniging Academici Basisonderwijs (BAB).

De avond begon met een lezing over netwerken van Carlijn van der Berg, werkzaam in de jeugdzorg en orthopedagogiek. Vervolgens verzorgde Hilde Hacquebord, oprichter van Diataal, een lezing. Vervolgens stelden verschillende organisaties, waaronder Success for All, zich voor. Aansluitend was er een netwerkborrel waarin deze organisaties klaar stonden voor vragen. Namens Success for All stonden Marij en Monique met verscheidene SfA-materialen paraat voor het beantwoorden van vragen en het geven van extra uitleg over het programma. Er werd enthousiast gereageerd op de materialen en het doel van het programma. Bedankt ODIOM, studenten en alumni voor de geslaagde avond!

Mechteld en Marlot gaan ervoor!

In één week naar twee congressen, wij (Mechteld en Marlot) waren er helemaal klaar voor. Op maandag 20 november 2017 reisden we af naar Theater de Meervaart in Amsterdam voor het congres Doe mee(r) met Taal, georganiseerd door Tel mee met Taal, een initiatief van de ministeries van OCW, SZW en VWS. Het plenaire ochtendprogramma vond plaats in de prachtige theaterzaal, waar we door bevlogen sprekers werden onderhouden over laaggeletterdheid en de invloed daarvan op het leven van mensen die hiermee te maken hebben. Want laaggeletterd zijn betekent niet alleen dat je moeite hebt met lezen en schrijven, maar ook dat je je sociaal buitengesloten kunt voelen, niet goed voor je fysieke en geestelijke gezondheid kunt zorgen en kan kampen met grote schaamtegevoelens. Gelukkig werd er niet alleen óver deze doelgroep gesproken, maar waren er ook ervaringsdeskundigen die met schrijnende, humorvolle en mooie verhalen de theorie kleur gaven. Het middagprogramma bestond uit verschillende interactieve workshops: Mechteld heeft kennisgemaakt met de zogenaamde ‘gereedschapskist’ ontwikkeld door de Hogeschool van Rotterdam, met daarin tools voor scholen om de samenwerking tussen school en laagopgeleide en/of laagopgeleide ouders te bevorderen. Marlot was aanwezig bij een workshop van Sardes, over het betrekken van de moeilijk zichtbare groep ouders (waar elke school mee te maken heeft) bij schoolse activiteiten. Kortom, een interessante en leerzame dag!

Op donderdag 23 november gingen we op weg naar cultuurcentrum Van Beresteyn in Veendam voor een symposium over geletterdheid, georganiseerd door het Groninger Forum en Biblionet Groningen. Ook Liesbeth van De Wegwijzer en Gea van De Hoeksteen lieten zich hier voorlichten over laaggeletterdheid, samenwerken met ouders, bibliotheken in Groningen en het belang van een doorgaande leeslijn. Wederom een zeer geslaagde bijeenkomst met gelijkgestemden, en daardoor een prachtige plek om informatie te verstrekken over Success for All. Terwijl Marlot zingend in de grote zaal naar de sprekers luisterde (de sprekers werden toegezongen door Gabriëlle Glasbeek van Vrouw Holland, en de zaal mocht meer dan eens uit volle borst meedoen), richtte Mechteld een tafel in met mooie SfA-materialen. Na de eerste plenaire sessie werden de deelnemers in groepjes langs verschillende ingerichte hoeken geleid, waaronder die van ons. Er was veel aandacht voor en interesse in SfA, en wij hebben dit als een mooie plek ervaren om ons programma onder de aandacht te brengen in Oost-Groningen. Op naar het volgende congres!

Foto Mechteld en Marlot [2]

 

 

 

 

 

Nieuwe materialen toegevoegd aan site

Voor alle groepen zijn recentelijk nieuwe materialen toegevoegd op de bestandenpagina. Bijvoorbeeld vernieuwde versies van de posters, een ouderbrief bij de boekenleggers en de Spiekbrief Verhelderen. Neem een kijkje om te ontdekken welke materialen voor u van belang zijn.

Trainingsdag leerkrachten 2017-2018

Op 29 augustus 2017 was de aftrap van het nieuwe schooljaar met alle scholen die werken met SfA. In de ochtend kon iedereen zelf de kracht van samenwerkend leren ervaren tijdens een workshop en is er gesproken over het belang van ouderbetrokkenheid. In de middag hebben de nieuwe leerkrachten kennisgemaakt met de SfA-pijlers. De leerkrachten die al langer met het programma werken hebben samen nagedacht over manieren om hun SfA-lessen nóg meer tot een succes te maken. Tot slot is met iedere jaargroep de handleiding voor de komende periode besproken, zodat iedereen goed toegerust van start kan gaan als de scholen volgende week weer beginnen!

Bezoek SfA Engeland aan Groningen

Van 3 tot 5 juli 2017 hebben we bezoek gehad van Susan, een ervaren SfA-coach uit Engeland. Ze heeft twee scholen in Groningen bezocht en veel tips en ervaringen gedeeld met de onderzoekers en de leerkrachten. Ook hebben we twee SfA-collega’s uit Zuid-Afrika en Duitsland ontvangen, zodat we van en met elkaar kunnen leren. We gaan weer vol inspiratie aan de slag!

SfABezoekJuli2017

Het internationale gezelschap op de foto.

V.l.n.r.: Surette (Zuid-Afrika), Susan (Engeland), Mechteld, Emmelien, Mariëtte, Kirsten, Marij, Ginette, Anouk (Duitsland), Kees, Tiny.

Bezoek Robert Slavin en Nancy Madden

Op 26 juni 2017 waren de grondleggers van Success for All, Robert Slavin en Nancy Madden, op bezoek in Groningen. Ze hebben een kijkje genomen in verschillende SfA-klassen en hebben, vanuit hun jarenlange ervaring met het programma, veel bruikbare tips kunnen geven. De dag werd afgesloten met een informele vraag & antwoord-sessie waarbij veel leerkrachten, SfA-facilitators en directeuren aanwezig waren.

Bezoek26juni2017
Wethouder neemt een kijkje

Ton Schoor, de wethouder van onderwijs van de gemeente Groningen, is op 14 juni 2017 op werkbezoek geweest bij de katholieke daltonschool Bisschop Bekkers. De gemeente Groningen steunt Success for All vanaf de start van het project. Directrice Wally en SfA-projectleider Mechteld hebben over het programma verteld en daarnaast heeft de wethouder natuurlijk een kijkje genomen bij de SfA-lessen.

Bezoek Ton Schroor 14-6-2017