SfA Engeland reis: Let your love of   reading grow!

Maandag 25 april 2016 vertrokken we (een groep Nederlandse leerkrachten, IB’ers, SfA-ontwikkelaars en SfA-onderzoekers) naar het Engelse Southend on Sea. De volgende dag bezochten we de Sacred Heart Primary School. De directrice van de school vertelde ons dat de school sinds drie jaar werkt met het SfA-programma en dat de schoolresultaten sinds de invoering van het programma enorm zijn verbeterd.

Opgesplitst in kleine groepjes werden we door ware ambassadeur-leerlingen rondgeleid. Op deze manier kregen we een inkijkje in bijna alle klassen. Daarnaast waren er meerdere mensen van het SfA Engeland team present om extra uitleg te geven over specifieke SfA-elementen of om vragen over SfA te beantwoorden.

Anneke van Bergen (directrice van De Heerdstee): “De ontvangst op de school was hartverwarmend. De stafleden waren bereid om al onze vragen te beantwoorden. Net als op onze school komen hier kinderen met grote achterstanden binnen. Ik denk dat het ook in Nederland de moeite waard is om te kijken wat we voor jonge kinderen kunnen toepassen. Want alles wat we deze kinderen aan het begin van hun schooltijd al kunnen meegeven, is mooi meegenomen.”

Het was indrukwekkend hoe het SfA-programma werd toegepast in de school. Wat opviel, was: de positieve sfeer, het jaargroep-doorbrekend werken, het enthousiaste leesonderwijs en de taakgerichtheid van de leerlingen.

Ankie Braakhuis (leerkracht Bisschop Bekkers): “Het grootste voordeel van SfA vind ik dat je zo veel kinderen bereikt met boeken. Het is zo veel lezen, waanzinnig. Daarnaast is er geen tijdsverlies in de lessen: no time to waste.”

Woensdag 27 april stond een meeting gepland met het Engelse SfA-team. Zij lieten hun lesmaterialen zien en gaven een presentatie over tutoring als krachtige, korte interventie binnen het SfA-programma. Vervolgens gingen we moe maar voldaan en vol van alle indrukken terug naar Nederland. We zijn geïnspireerd om datgene wat we gezien hebben in Engeland toe te passen in de ontwikkeling van SfA en in onze lessen, zodat ook hier kinderen mogen ontdekken hoe leuk lezen is!